Ankerpunt Coaching Nederland

Begeleiding bij leer- en/of ontwikkelingsvragen

wat is TOCfE?

TOC for Education staat voor Theory In Constraints for Education. TOCfE leert mensen logisch nadenken. De denkprocessen zijn ontwikkeld door de Israëlische wetenschapper Dr. Eliyahu Goldratt. TOC for Education is een non-profit organisatie, in 1995 opgericht door Dr. Goldratt zelf. Vanaf de oprichting tot heden (2013) heeft TOCfE programma’s gecreëerd en ontwikkeld in 20 landen op 5 continenten. Ruim 8 miljoen kinderen en daarmee hun families en leefomgeving, zijn ermee in aanraking gekomen.

Hoewel oorspronkelijk ontwikkeld voor het management en verbetering in bedrijfsvoering, is TOC sinds 2000 ook in Nederland in het onderwijs doorgedrongen. In eerste instantie om op een efficiënte manier gedragsproblematiek aan te pakken (bijvoorbeeld als programma tegen pesten), maar sinds kort ligt de aandacht ook in de klas bij het behandelen van lesstof.

hoe werkt TOCfE?

Door middel van drie eenvoudige denkschema’s worden vraagstukken of problemen aangepakt.
Dankzij die schema’s kun je heel snel aan jezelf of de ander de juiste vragen stellen, die leiden tot een bevredigende oplossing:

Heb ik een conflict? Dan gebruik ik het conflictdiagram (de Wolk) om beide kanten van het conflict in kaart te brengen en voor de onderliggende behoeften een win-win oplossing te vinden.
Is de uitkomst van een actie of een beslissing negatief? Dan ga ik met het logisch diagram (de Logische Tak) alle stappen na en kijk waar ik het proces zo goed en snel mogelijk kan ombuigen
Wil ik een gewenst hoger doel bereiken? Dan gebruik ik het doeldiagram (het Ambitieus Doel) om de stappen die nodig zijn in kaart te brengen. Stap voor stap, behapbaar, wordt het doel dat eerst onbereikbaar leek, haalbaar.

Volgens Dr. Goldratt is TOCfE gebaseerd op vier kern-overtuigingen (silver bullets).

  • Ieder complex systeem is te herleiden tot een onderliggende er direct mee verbonden eenvoud (Inherent Symplicity). Als je die zoekt, is het complexe systeem uiteen te rafelen en is er een oplossing mogelijk.
  • De meeste mensen zijn in wezen goed. Ze streven er oprecht naar om het beste te doen en om iets van hun leven te maken.
  • Er zijn geen problemen in de werkelijkheid. Er zijn alleen verkeerd ingenomen standpunten of verkeerde beslissingen die kunnen worden onderzocht en omgebogen, waardoor het probleem verdwijnt.
  • Zeg nooit ‘ik weet het’. Op het moment dat iemand dat zegt, denkt hij alles te weten over een situatie, staat de situatie dus vast en dat belemmert mogelijke groei.

morele code van TOCfE

TOCfE trainers doen hun werk volgens een wereldwijd geaccepteerde morele code:

De TOC diagrammen zijn ontworpen om (win-win) oplossingen te vinden waarbij we erop letten dat niemand wordt benadeeld door onze acties en we een betere wereld achterlaten dan toen we begonnen.

Zoals een Australische collega, Andrew Kay, het onlangs formuleerde:

“De kern van onze benadering is de diepe wens om bij te dragen aan een betere wereld, door kinderen en volwassenen nieuwe en effectieve denkmiddelen aan te bieden om hun leven en hun kansen, nu en in de toekomst, te verbeteren.”

tocforeducation.com
tocfe.nl


logo tocfe nieuw


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Petra Pouw-Legêne

Adelaartlaan 168
5665 CR GELDROP

Stuur een e-mail

KvK nr. 14097763


Ankerpunt Coaching biedt Davis® Counseling en Davis®-leerstrategieën en andere methodes, zoals TOC for Education, elk binnen de eigen context en afzonderlijk van elkaar aan.

Abonneer

  • RSS Feed
Professioneel werken met Davis®, Davis Dyslexia Correction®, incl. Davis Symbol Mastery® en Davis Orientation Counseling® kan uitsluitend worden gedaan door mensen die opgeleid en gecertificeerd zijn door Davis Dyslexia Association International.