TOC for Education staat voor Theory In Constraints for Education. TOCfE leert mensen logisch nadenken. De denkprocessen zijn ontwikkeld door de Israëlische wetenschapper Dr. Eliyahu Goldratt. TOC for Education is een non-profit organisatie, in 1995 opgericht door Dr. Goldratt zelf. Vanaf de oprichting tot heden (2013) heeft TOCfE programma’s gecreëerd en ontwikkeld in 20 landen op 5 continenten. Ruim 8 miljoen kinderen en daarmee hun families en leefomgeving, zijn ermee in aanraking gekomen.
Hoewel oorspronkelijk ontwikkeld voor het management en verbetering in bedrijfsvoering, is TOC sinds 2000 ook in Nederland in het onderwijs doorgedrongen. In eerste instantie om op een efficiënte manier gedragsproblematiek aan te pakken (bijvoorbeeld als programma tegen pesten), maar sinds kort ligt de aandacht ook in de klas bij het behandelen van lesstof.
Door middel van drie eenvoudige denkschema’s worden vraagstukken of problemen aangepakt.
Dankzij die schema’s kun je heel snel aan jezelf of de ander de juiste vragen stellen, die leiden tot een bevredigende oplossing:
Heb ik een conflict? Dan gebruik ik het conflictdiagram (de Wolk) om beide kanten van het conflict in kaart te brengen en voor de onderliggende behoeften een win-win oplossing te vinden. | ![]() |
Is de uitkomst van een actie of een beslissing negatief? Dan ga ik met het logisch diagram (de Logische Tak) alle stappen na en kijk waar ik het proces zo goed en snel mogelijk kan ombuigen | ![]() |
Wil ik een gewenst hoger doel bereiken? Dan gebruik ik het doeldiagram (het Ambitieus Doel) om de stappen die nodig zijn in kaart te brengen. Stap voor stap, behapbaar, wordt het doel dat eerst onbereikbaar leek, haalbaar. | ![]() |
Volgens Dr. Goldratt is TOCfE gebaseerd op vier kern-overtuigingen (silver bullets).
TOCfE trainers doen hun werk volgens een wereldwijd geaccepteerde morele code:
De TOC diagrammen zijn ontworpen om (win-win) oplossingen te vinden waarbij we erop letten dat niemand wordt benadeeld door onze acties en we een betere wereld achterlaten dan toen we begonnen.
Zoals een Australische collega, Andrew Kay, het onlangs formuleerde:
“De kern van onze benadering is de diepe wens om bij te dragen aan een betere wereld, door kinderen en volwassenen nieuwe en effectieve denkmiddelen aan te bieden om hun leven en hun kansen, nu en in de toekomst, te verbeteren.”