Ankerpunt Coaching Nederland

Begeleiding bij leer- en/of ontwikkelingsvragen

Wat zijn basiswoorden?

groot

misverstand
over

kleine

woordjes

Bij het beginnend leesonderwijs worden veel korte, eenvoudige woordjes gebruikt. Een voorbeeld is deze tekst over Winnie de Pooh:

tekst poohOp welke ‘woorden’ richt je meteen je aandacht? Inderdaad, op de plaatjes, want daarbij hoef je niet na te denken over de betekenis (de definitie). Die is in een oogopslag helder. Behalve bij de gele plas – ‘oh, is dat honing?’ – en bij de bloemen onderaan – ‘welke plant bedoelt hij, zal wel een distel zijn, maar dat zie ik er niet aan af…’

Maar hoever kom je als je de andere woorden, alleen gedrukt in letters, leest? Bij hoeveel woorden hoef je helemaal niet na te denken en heb je meteen je eigen ‘plaatje van de betekenis’?
Welk beeld heb je bijvoorbeeld bij deze woorden?:

  • en
  • gaan
  • midden
  • in
  • het
  • zien

Deze woorden, waaruit het verhaal verder voornamelijk is opgebouwd, noemen we basiswoorden. In een Davis Counseling heten ze triggerwoorden. Het zijn abstracte woorden, meestal niet moeilijk te spellen of te lezen, maar de betekenis ervan is bepaald niet onmiddellijk helder. Dus slaan veel kinderen die woorden bij het lezen over.

Een van de kernpunten van de Davis® leerstrategieën is, dat bij het beginnend lezen ieder woord op een pagina onmiddellijk gekend of herkend wordt. Ronald Davis noemt dat Symbol Mastery. In de handleiding van de cursus Davis leerstrategieën voor scholen staat de procedure stap voor stap beschreven en wordt er uitgebreid mee geoefend.

Kijk zelf eens naar de beginnend-leesboekjes van jouw leesmethode. Dan zul je verbaasd staan hoeveel van deze abstracte basiswoorden erin voorkomen. In onze taal zijn het er zo’n 275.

Petra Pouw-Legêne

Adelaartlaan 168
5665 CR GELDROP

Stuur een e-mail

KvK nr. 14097763


Ankerpunt Coaching biedt Davis® Counseling en Davis®-leerstrategieën en andere methodes, zoals TOC for Education, elk binnen de eigen context en afzonderlijk van elkaar aan.

Abonneer

  • RSS Feed
Professioneel werken met Davis®, Davis Dyslexia Correction®, incl. Davis Symbol Mastery® en Davis Orientation Counseling® kan uitsluitend worden gedaan door mensen die opgeleid en gecertificeerd zijn door Davis Dyslexia Association International.